ΦόρουμΦόρουμ  ΗμερολόγιοΗμερολόγιο  Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  

Μοιραστείτε | 
 

 Σημαντική (?) τροποποιηση του Αρ. 49 ΚΟΚ

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
fokion

avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 1455
Ημερομηνία εγγραφής : 22/02/2011
Τόπος : Γερακας

ΔημοσίευσηΘέμα: Σημαντική (?) τροποποιηση του Αρ. 49 ΚΟΚ   Σαβ 12 Ιουλ 2014 - 8:27

11 Ιουλ 2014 Σημαντική
Τροποποίηση του άρθρου 49 του ΚΟΚ

Έπειτα από πολύμηνες προσπάθειες και επαφές με τους αρμόδιους φορείς, η ΟΜΑΕ αποκτά ακόμα μεγαλύτερη υπόσταση, αφού πλέον αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο διεξαγωγής των αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού (αυτοκίνητο, φόρμουλα, καρτ) στην ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα κατατέθηκε από τον βουλευτή Κορινθίας, κ. Χρίστο Δήμα, βουλευτική τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με θέμα την τροποποίηση του άρθρου 49 του ΚΟΚ, η οποία και έγινε αποδεκτή από τον αρμόδιο υπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατόπιν και της υποστήριξής της και στο κοινοβούλιο από τον υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο.

Η Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος εκφράζει την εκτίμηση και ικανοποίηση της προς τα πολιτικά πρόσωπα για την καταλυτική συνεισφορά στην ιστορική αυτή αλλαγή, που αφορά στο θεσμικό πλαίσιο του μηχανοκίνητου Αθλητισμού στη χώρα μας.

Απελευθερωμένοι από δεσμεύσεις του παρελθόντος, με την υποστήριξη του Υπουργείου Αθλητισμού, του υφυπουργού, κ. Αδριανού και των υπηρεσιακών παραγόντων της Γ.Γ.Α., μπορούμε πλέον να είμαστε αισιόδοξοι για τη διοργάνωση εθνικών και διεθνών διοργανώσεων προς όφελος της χώρας μας, του κοινωνικού συνόλου, των 2.650 εγγεγραμμένων αθλητών-οδηγών αγώνων, των 104 αθλητικών σωματείων και των άνω των 1.000 στελεχών, αλυταρχών, αγωνοδικών και κριτών οι οποίοι στηρίζουν τους ελληνικούς και διεθνείς αγώνες που διοργανώνονται στην Ελλάδα.


[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]Το άρθρο 49 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 49
Αγώνες στις οδούς 1. Αγώνες ζωήλατων οχημάτων, ζώων, ποδηλάτων, αυτοκινήτων, τετράτροχων οχημάτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων σε οδούς και χώρους του πεδίου εφαρμογής του παρόντος, επιτρέπεται να γίνονται μόνο έπειτα από σχετική άδεια. 2. Η κατά τη προηγούμενη παράγραφο άδεια χορηγείται:
α) Για τους αγώνες ζωήλατων οχημάτων και ζώων, από τις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις ή Διευθύνσεις Τροχαίας.
β) Για τους αγώνες ποδηλάτων, ομοίως από τις παραπάνω Αρχές, έπειτα από προηγούμενη αίτηση των ενδιαφερομένων και γνώμη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (Ε.Ο.Π.).
γ) Για όλους τους αγώνες μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων και τετράτροχων οχημάτων, που διενεργούνται από συλλόγους, μέλη της ειδικώς αναγνωρισμένης Αθλητικής Ομοσπονδίας, ή από την ίδια, από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ή τις εξουσιοδοτημένες από αυτόν Αρχές, έπειτα από σύμφωνη γνώμη της Αθλητικής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετών ή του νομικού προσώπου που εκπροσωπεί νόμιμα το άθλημα στη Διεθνή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας (Δ.Ο.Μ.), σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας που ορίζει η Διεθνής Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας (Δ.Ο.Μ.). Ειδικά για τους αγώνες που διοργανώνονται από την Αθλητική Ομοσπονδία Μοτοσυκλετών, απαιτείται γνωστοποίηση προς τις αρμόδιες Αρχές.
δ) Για όλους τους εθνικούς αγώνες αυτοκινήτων, οχημάτων καρτ, παλαιών αυτοκινήτων ιστορικού ενδιαφέροντος, από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ή τις εξουσιοδοτημένες από αυτόν Αρχές, έπειτα από σύμφωνη γνώμη της αναγνωρισμένης από Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Αθλητικής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτων .

Για όλους τους διεθνείς αγώνες αυτοκινήτων, οχημάτων καρτ, παλαιών αυτοκινήτων ιστορικού ενδιαφέροντος, που αναγράφονται στο πρόγραμμα αγώνων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου , από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ή τις εξουσιοδοτημένες από αυτόν Αρχές, έπειτα από σύμφωνη γνώμη του νομικού προσώπου που εκπροσωπεί νόμιμα το άθλημα στη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (Δ.Ο.Α.) ή της αναγνωρισμένης από Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Αθλητικής Ομοσπονδίας για το μηχανοκίνητο αθλητισμό σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας που ορίζει η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτων (Δ.Ο.Α.). ε) Για τις εκδηλώσεις των παλαιών αυτοκινήτων ιστορικού ενδιαφέροντος από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ή τις εξουσιοδοτημένες από αυτόν Αρχές, έπειτα από σύμφωνη γνώμη του νομικού προσώπου που εκπροσωπεί νόμιμα τα παραπάνω στη Διεθνή Ομοσπονδία Παλαιού Αυτοκινήτου (Δ.Ο.Π.Α) ή τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (Δ.Ο.Α.). Η αίτηση των ενδιαφερομένων για τις ανωτέρω περιπτώσεις γ’, δ’ και ε’ του παρόντος υποβάλλεται κατά περίπτωση στις ανωτέρω Αθλητικές Ομοσπονδίες (Αυτοκινήτου ή Μοτοσυκλετών) ή στα νομικά πρόσωπα που εκπροσωπούν νόμιμα το άθλημα στην Ελλάδα είτε τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (Δ.Ο.Α.), είτε τη Διεθνή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας (Δ.Ο.Μ.), είτε τη Διεθνή Ομοσπονδία Παλαιού Αυτοκινήτου (Δ.Ο.Π.Α), και διαβιβάζεται στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ή στις εξουσιοδοτημένες από αυτόν Αρχές, μαζί με την απαιτούμενη σύμφωνη γνώμη τους, προκειμένου να εκδοθεί η σχετική άδεια.

3. Για την περίπτωση των οχημάτων καρτ, απαιτείται άδεια οδήγησης αυτοκινήτου ή άδεια οδηγού αγώνων κάρτινγκ οποιασδήποτε κατηγορίας, που έχει εκδοθεί από την Αναγνωρισμένη από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Αθλητική Ομοσπονδία για το Μηχανοκίνητο Αθλητισμό ή σε ότι αφορά τους διεθνείς αγώνες καρτ από το Νομικό πρόσωπο που εκπροσωπεί νόμιμα το άθλημα στη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (Δ.Ο.Α.). Τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται από το Διεθνή Κανονισμό Καρτ , τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους θεατές, εφαρμόζονται αναλόγως.
4. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του παρόντος τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο μέχρι πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ και με ποινή απαγόρευσης διοργάνωσης αγώνων για χρονικό διάστημα μέχρι πέντε (5) ετών από την ημερομηνία της παράβασης».
Αθήνα, 10-07-2014
Ο Βουλευτής
Χρίστος Δήμας

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
fokion

avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 1455
Ημερομηνία εγγραφής : 22/02/2011
Τόπος : Γερακας

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Σημαντική (?) τροποποιηση του Αρ. 49 ΚΟΚ   Τρι 22 Ιουλ 2014 - 7:26

το μεταφερω με ΚΑΘΕ επιφυλαξη καθως δεν μπορεσα να βρω την πηγη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ & ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΩΝ
ΕΛΠΑ
------------------------------------------

Με τη ψηφισθείσα τροπολογία του άρθρου 49 του Κ.Ο.Κ, διεγράφη η αναγκαιότητα της Σύμφωνης γνώμης του εκπροσώπου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου όσον αφορά την αδειοδότηση των εθνικών αγώνων αυτοκινήτου, οχημάτων καρτ, κ.α.
Η ΕΛΠΑ, ως ο μόνος εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (Δ.Ο.Α) στην Ελλάδα (από το 1929) έχει την υποχρέωση βάσει και του καταστατικού της να έχει μία Εθνική Επιτροπή Αγώνων (ΕΘ.Ε.Α.)
Το Εθνικό Πρωτάθλημα για να είναι αναγνωρισμένο από την Δ.Ο.Α. πρέπει να διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΘ.Ε.Α, η οποία είναι και η μόνη επιτροπή αγώνων που αναγνωρίζει η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου.
Η ΕΛΠΑ μετά την αναγνώριση της Ο.Μ.Α.Ε. από το Ελληνικό Κράτος δεν διεξάγει εθνικούς αγώνες.
Εμπλέκεται όμως στην αδειοδότηση τους με την σύμφωνη γνώμη της που επιζητούσε μέχρι σήμερα το άρθρο 49.
Με την πλήρη απεμπλοκή της ΕΛΠΑ από τους Εθνικούς αγώνες αυτοκινήτου τίθεται θέμα νομιμότητας των πρωταθλημάτων και των πρωταθλητών σε διεθνές επίπεδο.
Η πρόταση της ΕΛΠΑ για την τροπολογία του άρθρου 49 του Κ.Ο.Κ. περιελάμβανε τη σύμφωνη γνώμη αυτής και της Ο.Μ.Α.Ε. Δεν διαφοροποιούσε όμως τους Εθνικούς από τους Διεθνείς αγώνες γιατί γνώριζε τις παρενέργειες αυτής της πρότασης, για την οποία δεν μπορούμε να αντιληφθούμε και τη σκοπιμότητα της, καθότι αμφισβητεί και τις αρμοδιότητες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 386
Ημερομηνία εγγραφής : 21/02/2011

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Σημαντική (?) τροποποιηση του Αρ. 49 ΚΟΚ   Τρι 22 Ιουλ 2014 - 16:37

.
Είναι επιβεβαιωμένη η πληροφορία του Fokion, μιά και λάβαμε την ίδια επιστολή από την ΕΛΠΑ.

._
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://www.tetrakinisimag.gr/
fokion

avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 1455
Ημερομηνία εγγραφής : 22/02/2011
Τόπος : Γερακας

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Σημαντική (?) τροποποιηση του Αρ. 49 ΚΟΚ   Κυρ 27 Ιουλ 2014 - 22:58

Και η σχετική ανακοίνωση με το σχετικό ΦΕΚ...

26 Ιουλ 2014
Σε ισχύ και επισήμως η τροποποίηση του άρθρου 49 του ΚΟΚ

Μετά την κατάθεση από τον βουλευτή Κορινθίας, κ. Χρίστο Δήμα, της σχετικής τροπολογίας, η τροποποίηση του άρθρου 49 του ΚΟΚ, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και τέθηκε επισήμως σε ισχύ από 15/7/2014.
Για άλλη μια φορά η Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος εκφράζει την εκτίμηση και ικανοποίηση της προς τα πολιτικά πρόσωπα για την καταλυτική συνεισφορά στην ιστορική αυτή αλλαγή, που αφορά στο θεσμικό πλαίσιο του μηχανοκίνητου Αθλητισμού στη χώρα μας. Η εξέλιξη αυτή μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε απρόσκοπτα το μέλλον των ελληνικών αγώνων αυτοκινήτου στην χώρα μας, έχοντας πλέον την απτή και πλήρη συμπαράσταση της ελληνικής Πολιτείας.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Bοηθεια μας.......
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Σημαντική (?) τροποποιηση του Αρ. 49 ΚΟΚ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
 :: ΑΓΩΝΕΣ :: Γενικά για Αγώνες 4Χ4-
Μετάβαση σε: